ανθρώπινες σχέσεις versus φορμαλιστών

Παρασκευή, 30/03/07

από και πρός τον asteroid http://aster-oid.blogspot.com/2007/03/big-fish-8500-blogs.html
Asteroid: Το «BIG FISH», ο κ. Ζαχαριάδης και 8.500 blogs

» «καλησπέρα, » να πάρω μέρος στη κουβέντα κι εγώ:) «, λέγοντας πως,» πράγματι βρισκόμαστε σε ένα πρωτοφανές ιστορικό σημείο αλλαγής της δράσης -γενικώτερα μιλάω

πράγματι, αυτό που επιτέλους χάθηκε οριστικά στις καθημερινές μας δράσεις και στη παραγωγή της κριτικής γνώσης είναι η ανάγκη αναφοράς σε κεντρικές ιεραρχικές πυραμίδες

τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, οχι μόνο εδώ στην Ελλλάδα αλλά κ σ’ ολο το δυτικό κόσμο.

το διαδίκτυο είναι το απραίτητο τεχνικό εργαλείο που εξυπηρετεί την πραγματοποίηση αυτης της ιστορικής αλλαγής, που ουσιαστικα ε’ίναι η ανάγκη για ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ σχέση και επικοινωνία. Και οριζόντια επικοινωνία σημαίνει αυτό που ζούμε, επικοινωνία χωρίς ιεραρχήσεις ούτε εργασιακές ουτε ηλικιακες οικονομικές κλπ.

στα blogs αλλά και γενικώτερα σε όλο το ιντερνετ, αναπαράγεται η ελευθερία που φέρνει η οριζόντια επικοιωνία που πάνω απ όλα παράγει αποστάσεις κριτικής απο τις ιεραρχικές κάθετες οργανώσεις (τόσο στους χώρους εργασίας οσο και στο κοινωνικό χώρο).

μου φαίνεται οτι ΟΛΑ τα προιοντα που συνεχίζουν σήμερα να παράγονται κάτω απο κάθετες σχέσεις εργασίας, δηλαδη προϊοντα υπαλληλικής εργασίας, είναι λογικό να αδυνατούν να συλλάβουν καν, την ελευθερία της οριζόντιας σκέψης.

και τι είναι αυτή το πρωτοφανές εδώ?
«ο κόσμος κάνει κριτική απο τα κάτω για τις δομές που τον διαχειρίζονται» ποτέ αλλοτε ούτε κι η κλασσική Αθηναϊκή δημοκρατία δεν είχε ακουμπίσει αυτο το όριο που ακουμπά σήμερα ο κόσμος στην εποχή της ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

και ο «δημοσιογραφος»?
μα, αν ο κόσμος σήμερα κάνει κριτική απο τα κάτω για τις δομές της διαχείρισης του, ο δημοσιογράφος έχει να πει πριν απ όλα για τις δομές που παράγει την εργασία του και αυτό θα ήταν υπεραρκετο.
αλλά, Μπορεί όμως? να κάνει κατι τέτοιο? … κι η απόλυση? :)

αντ αυτού, προτιμά να παραμυθιάζεται πως έχει απο κάτω το λαό του, τα πράγματα τότε συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και παλιά.

η αλλαγή είναι τεράστια, και μπορεί να την «δει» κανείς μόνον αν δρά μέσα και μονο μέσα στην οριζόντια αντι-ιεραρχική επικοινωνία, και δεί οτι παράγει σκέψη εμπνεόμενος απο τούς συμμετέχοντες και όχι πια απο αφηρημένες ιδέες.

4 Σχόλια “ανθρώπινες σχέσεις versus φορμαλιστών”

 1. dimos dimitriou Says:

  jsmnu: thnx:)

 2. omadeon Says:

  Πολύ ωραίο μπλογκ με ΠΟΛΥ καινοτόμες ιδέες, και έβαλα ανακοίνωση στην «Καλύβα Ψηλά στο Βουνό» όπου αντέγραψα το κείμενό σας (ελπίζω ότι δεν θα θεωρηθεί αυθαιρεσία) μαζί με link σε αυτήν εδώ τη σελίδα.

  Ειλικρινά βλέπω, Δήμο, στα λεγόμενά σου, ΠΟΛΥ σοβαρές ιδέες που έχουν ξεπεράσει την «παιδική ασθένεια» των αψιμαχιών μέσω διαδικτύου, κι έτσι έβαλα λινκ σε αυτές _και_ μέσα στο δικό μου μπλογκ.
  Ιδού το λινκ της αναφοράς μου στα λεγόμενά σου, Δήμο:
  http://panosz.wordpress.com/2007/04/20/paris/#comment-10160

  Εγώ δουλεύω σε παρεμφερείς τομείς με το δικό σου, π.χ. σε μία νέα Τυπική Λογική που ακυρώνει τον κλασσικό φορμαλισμό, εγκαθιδρύοντας τη Συνείδηση και την Πολλαπλότητα Παρατηρητών σε Αλληλεπίδραση, σαν θεμέλιο της ίδιας της Τυπικής Λογικής του μέλλοντος, κλπ.

  Καλή συνέχεια
  Γιώργος

 3. omadeon Says:

  Και… επειδή είσαι φωτογράφος (αλλά και φιλόσοφος) ίσως και να σου αρέσει πολύ το «Τρίτο Αξίωμα» της νέας «Λογικής των Πολλαπλών Μορφών»:

  http://multiforms.netfirms.com/multiforms_1.html#axiom_3

  Το εκπληκτικό είναι ότι αυτό το αξίωμα, μαζί με δύο άλλα, παράγει σαν συνέπειες ΟΛΕΣ τις προτάσεις της κλασσικής Λογικής Μηδενικού Βαθμού (χωρίς μεταβλητές) και γίνονται ήδη προσπάθειες να ξαναγραφτεί γενικώς η Τυπική Λογική με αυτό το νέο τρόπο αντίληψης.

  Νομίζω ότι θα βρεις παραδείγματα από τη δική σου δουλειά (π.χ. το γραπτό σου για το ότι “το δίκτυο κάνει οικείο ο,τι βόλευε νάναι ονειρικό” που είναι συμβατά και συνεπή με αυτές τις διαπιστώσεις.

  Συνήθως οι άνθρωποι, παρασυρμένοι από την Απόλυτη Λογική (του μηδέν και του ένα) προσπαθούν να αποδείξουν ο ένας τον άλλον λάθος. Ομως… ο Τρόπος που βλέπει ο Δήμος τον τρόπο που βλέπει ο Γιώργος τον Κόσμο ΔΕΝ μπορεί να είναι ούτε Απόλυτος ούτε Ανύπαρκτος, ούτε μηδέν ούτε ένα, ούτε σωστός ούτε λάθος. Είναι ΑΠΛΩΣ ένας ΝΕΟΣ τρόπος.

  Αν λοιπόν συμβολίζουμε την πράξη της «οριοθέτησης» με ένα σύμβολο «#», τότε

  Δ#Γ#Γ = Ο τρόπος που βλέπει ο Δ τον τρόπο που βλέπει ο Γ τον τρόπο που βλέπει ο Γ.

  Επειδή όμως ο τρόπος που βλέπει ο Γ τον (ίδιο) τον τρόπο που βλέπει ο Γ… ΔΕΝ αποτελεί κανέναν (νέο) τρόπο όρασης,
  Δ#Γ#Γ = Δ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΞΙΩΜΑ της Λογικής Πολλαπλών Μορφών).

  Οπως βλέπεις… ΔΕΝ είναι καν «αξίωμα» (ΣΑΝ τέτοιο) αλλά… θεμελιακή πρόταση προερχόμενη από την ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

  Οπως επίσης και το «πρώτο αξίωμα»,
  Εστω «1» = Τα πάντα.
  Εστω το κόμμα να συμβολίζει «μείξη τρόπου όρασης».
  Τότε ισχύει η εμπειρική σχέση «1,Χ=1» όπου Χ=οτιδήποτε στο σύμπαν.

  Τα υπόλοιπα έπονται…
  Θα τα βρείς στο
  http://multiforms.netfirms.com

 4. dimos dimitriou Says:

  καλημέρα γιώργο

  ευχαριστώ πολύ για όλα όσα γράφεις και για τη μετάδοση σε άλλο blog [τη γνώση έως και τη δημόσιοποιημένη προσωπική γνώμη, συντάσσομαι με πολλούς άλλους να τη θεωρώ αγαθό για ελεύθερη αναπαραγωγή, – εκτός βέβαια απο τις περιπτώσεις που η αναπαραγωγή γίνεται για ωμή εκμετάλευση για χρήμα μεγάλων εταιρειών]

  – λοιπόν, μας αναφέρεις πολύ σημαντικά θέματα, έρριξα μιά σύντομη ματιά στις θέσεις σου για τη»Πολλαπλότητα Παρατηρητών σε Αλληλεπίδραση» και η πρώτη εκτίμηση είναι χαρά:) για τις θέσεις αυτές – θα επανέλθω όμως για συγκεκριμένη συζήτηση εντός των ημερών

  – εχω επειγουσες ερργασίες μεχρι και αύριο, οπότε μόλις τελειώσω θα δουλεψω διεξοδικά για να προχωρήσουμε εργασία

  – οι αλληλεπιδράσεις πολλαπλασιάζουν τα προϊόντα της εργασίας εμπλουτίζουν τα εργαλεία των σχέσεων μας και αποχαληνώνουν τη φαντασία:)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: