οσο πιο ξεκάθαρο,

Σάββατο, 31/03/07

δημοσιοποίηση = παράγωγή όσο πιο ξεκάθαρη γνώσης = οχι με κέντρο πια το «εγώ» αλλα κεντράροντας στις τεχνικές με τις οποίες εμείς διαχειριζομαστε τόσο τα εμείς, οσο και τα εγώ

από σχόλιο@ aster-oid.blogspot.com
και για σχόλιο @ http://teleologikos.wordpress.com/

– Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δημόσιας συζήτησης στα ΜΜΕ και τη δημόσια συζήτηση που παράγεται απο τις επικοινωνιακές αλληλεπιδραστικές σχέσεις [ναι:) όντως η αλληλεπίδραση κάνει τη διαφορά]. Η παραγωγή της σκέψης μας άρχισε να εξαρτάται απο την επικοινωνιακή δι-ανθρωπινότητα, αλληλεπίδραση, διάδραστικότητα, οπότε και το πως αξιολογούμε τα πράγματα αλλάζει.
Η παλαιώτερη μορφή παραγωγής σκεψης ήταν η «συνείδηση»: η ενσάρκωση και προσωπική ερμηνεία δημόσιων εννοιών. Δηλαδή: Επιβάτες σ ένα τρένο που αναζητούσε την «ατμομηχανή» και που η κριτική περί της «ατμομηχανης» [=διαχειρίσεις της κοινής γνώμης] ήταν ύβρις και που σε πολλές περιπτώσεις το αλάθητο της «ατμομηχανής» ήταν ταμπού. Με κριτήριο τη «εκ βαθέων» έκφραση της συνείδησης, ψάχναμε τους πιο «βαθείς» εκφραστές της «ατμομηχανής». Σαφώς η οποιαδήποτε προσωπική άποψη ήταν βααααρετηήηη. Ο,τι και νάλεγες, που δεν ήταν «εκβαθέων», «κατάθεση ψυχής», με «αυστηρή» πειθαρχεία στη γλώσσα, και «άριστος» εκφραστής των οραμάτων της ατμομηχανής (οικονομική και πολιτική) έμοιαζε σαν ανώριμη και βαρετή γκρίνια λαουτζίκου, επαγγελματική ανικανότητα και ανεπάρκεια, άγνοια των κανόνων του δρομολόγιου … : η ατμομηχανή ήταν που προαποφάσιζε τη ρότα.

(φωτ: Βοιωτία, μεταξύ Ερυθρές και Μελισσοχώρι, καλλιέργειες, δίκτυο από 6 διαφορετικές πράξεις διαμορφώνουν τον τόπο)
– Η δημόσια συζήτηση όμως όπως ξεδιπλώνεται σήμερα, αυτή πού παράγεται απο την οριζόντια επικοινωνία, ακριβώς επειδή δίνουμε σημασία στη γνώση του διπλανού και επειδή δεν ακούμε τίποτε το βαρετό στο τι λέει και ο διπλανος και ο απόμακρος, συνιστά την τεράστια ιστορική αλλαγή. Αυτός ο πολλαπλασιασμός απόψεων συνιστά τη νέα δημόσια συζήτηση. Η κάποτε «κεντρική» δημόσια συζήτηση είναι ένα μέρος της συζήτησης. Καμία δημόσια αξία. Οι εκφραστές της κάποτε «ενδόξου κεντρικής» σκηνής, συνεχίζουν να διαγκωνίζονται στους διαδρόμους, να παράγουν «ψυχή» για την εξουσία, για τη «πρωτιά». Στην εποχή της πληροφορίας η «κεντρική σκηνή» φαίνεται πως λειτουργεί παράδοξα: δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο απο το να παράγει πληροφορία τύπου βιομηχανικής παραγωγής.

– Αυτή η επικοινωνιακή πρακτική έτσι όπως ξεδιπλώνεται σήμερα, του να δίνουμε σημασία πρώτα στις άπειρες απόψεις των διπλανών, δηλαδή η γνώση να παράγεται απο μιά ανεξέλεγκτη πολυσημεία απόψεων, και μ αυτή τη γνώση να κρίνουμε τις ιεραρχικές διαχειρίσεις, συνιστά το αντίπαλο δέος αυτουνού που μεχρι χθές ονομαζόταν αυτάρεσκα ‘δημόσια συζήτηση’, ‘κεντρική σκηνή’. Οσοι επιμένουν να διαγκωνίζοτναι για τη διατήρηση της ιεραρχίας της «κεντρικής σκηνής» και απαξιούν τη σημαντικότητα της πολυσημείας των διπλανών εκφράζονται με ιστορική ανωριμότητα μπρός στο πρωτοφανές φαινόμενο της ανοιχτής επικοινωνίας.

– Μίλα μου, αν θές, όσο πιο καθαρά. Και πάλι θα απαντήσω για να μου γίνει πιο ξεκάθαρο. Γνωρίζοντας μας, συστήνει τη προωθητική δύναμη.

– Η ποιητικότητα απο τη μυρωδιά των διανθρώπινων αφηγήσεων, εμφανίζεται με άπειρα παιχνίδια για την ζωή, και το πολλαπλασιασμό των συζητήσεων για τή γνώση.
– Ενα ζωντανό απο άπειρες συζητήσεις ‘διανθρώπινο δίκτυο’, εδώ κι εκεί, χωρίς σαφή όρια, αυτοθεσμίζεται [παράδειγμα το ελεύθερο λογισμικό], παράγοντας γνώση που εξωθεί σε απαξίωση τον οποιοδήποτε κεντρικό έλεγχο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: