εικονικό-πραγματικό: 1-0

Κυριακή, 1/04/07

εικονική πραγματικότητα <> φυσική πραγματικότητα
μια εργασία στο φυσικό και διαδικτυακό χώρο που έγινε το 2003. Η έννοια της εργασίας ήταν :
η επικοινωνία με απόμακρους συμμετέχοντες, με στόχο την αναπαράσταση ενός τόπου που οι απόμακροι δεν έχουν φυσική εμπειρία, παράγει κριτική σε όλα τα συμβολικά εργαλεία που δομούν τη πραγματικότητα του τόπου. Γλώσσα, χρήση των ιστορικών αναφορών, πολιτική οργάνωση, ανοχή των ρόλων της γραφειοκρατικής ισχύος, οικονομικές & κοινωνικές συνήθειες, χρήσεις γεωγραφίας, αξιολογήσεις των μέσων ενημέρωσης, καλούπια δόμησης της προσωπικότητας …
Η απόμακρη σύγχρονη επικοινωνία : διατοπία, αποδίδει κριτικές εικόνες της πραγματικότητας ισχυρώτερες απ αυτές που παράγει η ετεροχρονισμένη (ιστορική) ανάγνωση της πραγματικότητας : διαχρονία.
Η διατοπία παράγει δομές έκφρασης κριτικής και ανανέωσης σε θεσμιμένες φόρμες συμπεριφοράς και αντίληψης. Η διατοπική επικοινωνία με απόμακρους «συνομιλητές» μας εισάγει στο να κάνουμε κριτική στις διαχειρίσεις και στους διαχειριστές που διαμορφώνουν την πραγματικότητας μας. Έννοιες πραγματικότητας που καλλιεργούνται ως συμφέρουσες ή αυτονόητες ή ταμπού ή αληθείς ή μοναδικές ή ζωτικές ή επιστημονικές ή ακριβείς ή αναγκαίες ή έννοιες ταυτότητας μπαίνουν κάτω απο την καθημερινή κριτική.

(παρακάτω το κείμενο ανοιχτής πρόσκλησης για συμμετοχή που δημοσιεύθηκε σε mailing lists )
———————————————————————————————————————————————————
diatopia
– διανύοντας το τοπίο, παράγοντας δίκτυα τόπου

– εργαστήριο – έργο σε εξέλιξη γύρω από τη διαχείρηση της αναπαραγωγής της προσωπικής εμπειρίας μετακίνησης στο τοπίο και της επικοινωνιακής ανάδρασης διαμέσου απομακρυσμένων συμμετεχόντων.

– Στεμνίτσα Αρκαδίας και αίθουσα τέχνης Gazon Rouge, Αθήνα και διαδίκτυο
20-25 Ιουλίου 2003

– Στο εργαστήριο, μια ομάδα 15 φοιτητών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών, οι εικαστικοί Δήμος Δημητρίου, Πάνος Κούρος και Βάντα Χαλυβοπούλου, από τις 20 – 25 Ιουλίου 2003, θα εγκατασταθούμε στο χωριό Στεμνίτσα της Πελοποννήσου και διανύοντας τους τόπους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής Γορτυνίας θα εργαστούμε για την κριτική αναπαραγωγή στοιχείων του περιβάλλοντος.

Το περπάτημα, η μετακίνηση με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο, η κούραση του σώματος κατά τη μετακίνηση στο τοπίο, η συζήτηση με κατοίκους του χωριού, η συμμετοχή σε εθιμοτυπίες του τόπου, στο φαγητό, στις συνήθειες ζωής του τόπου, η συμμετοχή σε τυχαίες συζητήσεις του καφενείου, η συλλογή απόψεων για τις συνθήκες του τόπου, θα είναι τα άμεσα βιοτικά προσωπικά μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή.

(φωτ: Στεμνίτσα Αρκαδίας, διατοπία, κοινόχρηστες δράσεις )
Κάθε μέρα, όσα στοιχεία – αρχεία έχουν συλλεχθεί (κείμενα, σχέδια, φωτογραφίες, συνεντεύξεις, video, ήχοι του χωριού, ήχοι του τοπίου κ.α.) θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Τα αρχεία στο διαδίκτυο θα είναι ανοιχτά με ελεύθερη πρόσβαση για παραπέρα επεξεργασίες, κριτική, και ανοιχτή συζήτηση. Στην Αθήνα, η αίθουσα τέχνης Gazon Rouge θα λειτουργεί ως τοπικός κόμβος απομακρυσμένης ελεύθερης αναπαραγωγής/ ανάγνωσης/ παρέμβασης/ …

Μια άλλη ομάδα προσώπων, μέσω του διαδίκτυου, απόμακρα και χωρίς άμεση εμπειρική συμμετοχή με τις εργασίες στον πραγματικό τόπο, θα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα, είτε με κριτική, είτε με συνεργασία, είτε με ερωτήματα, είτε με αντιπαράθεση, είτε με παραγωγή έργων κ.λπ. Πολλά ερωτήματα και θέματα ανοίγονται εδώ. Μερικά από αυτά είναι γύρω από:

* την κριτική της αναπαράστασης και των μέσων,
* τη σχέση τοπικότητας και απομακρυσμένης διεθνικότητας,
* τις διαδικτυακές απομακρυσμένες σχέσεις μικρών τόπων,
* την ανταλλαγή και εμπλουτισμό γνωσης μεταξύ απόμακρων κοινοτήτων,
* την αναγνώριση για άλλη μια φορά ότι τοπικές γνώσεις μνήμης παράγουν προσωπικότητα και τόπο,
* την κριτική των εννοιών που παράγουν τον τόπο και προσωπικότητα,
* την επαναδιατύπωση της ιστορίας και της μνήμης,
* την ικανότητα γεφύρωσης γλωσσών και πολιτισμικών συμπεριφορών,
* την ανανέωση των μορφών ενσάρκωσης του τόπου από τους μικροτοπικούς πολιτισμούς,
* τις διαφορές απομακρυσμένων μικροτοπικών πολιτισμών,
* την εμφάνιση και κριτική της διαφθοράς της διαχείρησης μικροτοπικών κοινοτήτων,
* την κριτική των διεθνών συνθηκών παραγωγής αξιών της ζωής,
* τον άμεσα μελλοντικό εμπλουτισμό των γλωσσών
————————————————————————————————————–
όλη η εξελίξη και τα προϊόντα του εργαστήριου βρίσκονται στο mailing-list
diatopia : http://groups.yahoo.com/group/diatopia/
Η γλώσσα που χησιμοποιήθηκε ήταν τα αγγλικά.

η επικοινωνία με απόμακρους συμμετέχοντες, χωρίς φυσική εμπειρία του τόπου, παράγει κριτική σε όλα τα συμβολικά επίπεδα. Η απόμακρη σύγχρονη επικοινωνία : διατοπία, αποδίδει κριτικές εικόνες της πραγματικότητας ισχυρώτερες απ αυτές που παράγει η ετεροχρονισμένη (ιστορική) ανάγνωση της πραγματικότητας : διαχρονία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: