νέο μέσο – κοινόχρηστη γνώση

Δευτέρα, 2/04/07

mp3- (κλικ για νά ακούσετε αρχείο ήχου: 15/12/06 συμμετοχή σε τραπέζι στο art.act για τη σύγκλιση τεχνολογιών και νέα τέχνη)

Με λίγα λόγια:
η τεχνολογία μέχρι καί τα τέλη του 20ου αιώνα ήταν προσδεδεμένη απο τις δύο κυρίαρχες ισχείς : τη οικονομική και τη γραφειοκρατική ισχύ.

στο ελληνικό διαδίκτυο οι ισχείς οικονομία και γραφειοκρατία [εταιρείες, κόμματα] ανοίγουν sites & blogs για να συνεχίσουν αυτό που έκαναν όσο είχαν τη πρωτοκαθεδρεία: να διαμορφώσουν συνειδήσεις – παραγωγή υποκειμένου.

όμως σήμερα με το που:
διάφοροι συμμετέχοντες, χωρίς περιορισμούς και χωρίς κατηγοριοποίησεις, οικειοποιούνται το διαδίκτυο όπως και όλες τις τεχνολογίες για να ανταλλάσουν πληροφορία κριτικής για την ελευθερία σκέψης,

ανοίγεται μια νέα πρακτική γνώσης με ένα κύριο αποτέλεσμα: να καθαρίζεται η τεχνολογία απο τίς ισχείς οικονομία και γραφειοκρατία

(φωτογραφία στην Αθήνα, μπροστά στη παλιά Βουλή, υλικές έννοιες για την άϋλη συνοχή)

οι έννοιες που δομούν την σημερινή αναπαράσταση φαίνεται να συστήνονται απο:
την ανοιχτή συζήτηση για τη «κοινόχρηστη παραγωγή» αυτής της νέας γνώσης,
(όπου η νέα γνώση δεν παράγεται μόνο από τη κομματική ή την εταιρική «ικανότητα-για-τη-παραγωγή» αλλά):
η γνώση είναι προϊόν της άμεσης διανθρώπινης επικοινωνίας για τον «κοινό τόπο» (ο αριστοτελικός όρος) της ανθρώπινης σκέψης

Οι παλιές μορφές της κοινής γνώσης όπως εφημερίδες περιοδικά τηλεόραση ραδιόφωνο αλλά και εκδοτικές και δισκογραφικές εταιρείες, μουσεία και αίθουσες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες αλλά και ακόμη τo web 2.0 του Tim O’Reilly δεν έχουν καμία σχέση μ αυτό που ήδη εξελίσσεται εμφανέστατα, με τη διάχυση της γνώσης, η οποία αξιοποιεί ΚΑΙ τις τεχνικές του διαδίκτυου.

Το φαινόμενο της νέας διανθρώπινης γνώσης που παράγεται απο την ανοιχτή ανταλλαγή πληροφοριών, απο τους διαχειριστες στις εταιρείες και στα κόμματα αξιολογείται ως διαχειρίσιμη συμπεριφορά. Είναι η λογική «ικανή» ανάδραση σ αυτό που οι ισχείς δεν μπορούν να κάνουν: την μετάδοση, χωρίς περιορισμούς, ανταλλαγής της γνώσης. Η τεχνολογία, καθαρισμένη απο οικονομία και γραφειοκρατία, είναι προϊόν ανοιχτής γνώσης.

Τα νέα ιστορικά μέσα βρίσκονται ακριβώς στη νέα διανθρώπινα κοινόχρηστη γνώση και τη παραγωγή της και έχουν ελάχιστη σχέση μ αυτό που λέγεται «πολυμεσικότητα».

Η νέα γνώση παράγεται ως τεχνολογία του κοινού .
(κανάλι ποντκαστ: http://odeo.com/play#channel/347423/10104543 )

One Response to “νέο μέσο – κοινόχρηστη γνώση”

  1. dimos dimitriou Says:

    ighqn: thnx :)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: