η χαρά απ’ το δίκτυο καταστρέφει την αυθεντία

Τρίτη, 29/05/07

1. ο δείμος του πολίτη Says:
Εγώ εύχομαι να μην ταξιδέψουν άλλοι από την αναλγησία ενός συστήματος που σκοτώνει αντί να θεραπεύει.

2. dimos dimitriou Says:
Την απάθεια του συστήματος τη ξέρουμε, με αυτόν τον απαθή τρόπο σκεφτόμαστε σε κάθε βήμα. Μας θανατώνει. Το βλέπουμε γύρω μας. Αυτή τη «γλώσσα» γαλουχηθήκαμε και μιλάει μέσα μας.
Ο,τι ζούμε το βλέπουμε μόνο μέσα απο προσχεδιασμένες ιδέες. Την πράξη μιας στιγμής που ξεπηδά ανυποψίαστα, οσο έντονη και νάναι, δεν την αντέχει η σκέψη μας. Την εντάσουμε σε ιδέες του συστήματος. Τις στιγμές της ζωής δεν τις αντέχουμε να τις ζήσουμε ζωντανές, για να τις ζήσουμε μας θανατώνουμε πρώτα.
Με στόχο νάχουμε μια σκέψη που να μας εξασφαλίζει σιγουριά στα απροσδόκητα, μια σκέψη που τη θωρακίζουμε νάναι πανίσχυρη, η οποία να μας δίνει την ικανότητα να προ-μετράμε τις πράξεις ολωνών μας, και ακόμη και τις πράξεις εμάς των ίδιων, μ’ αυτή ακριβώς την σκέψη, τελικά, καταστέλουμε τη χαρά της ζωής μας. Οσο προ-μετράμε τις στιγμές μας που θάρθουν, τόσο καταστέλουμε να πάρουμε τη χαρά, που ξεπηδά σε στιγμές. Υποψιασμένοι, φοβισμένοι, αντιδραστικοί, αρνητικοί, υπεροπτικοί, φραγκοφονιάδες, εκμεταλευτές, νάρκισσοι, βαμπίρ, πρωταγωνιστές, εθισμένοι στον εαυτό, δυστυχείς, σαρκαστικοί.

Εκεί όμως, που αποκλείεται να προ-δεί ο οποιοσδήποτε προϋπολογισμός,
εκεί, είναι που ζούν ολοκληρωμένες οι ανθρώπινες πράξεις : η χαρά που δίνεται απ την απρογραμμάτιστη πράξη της στιγμής.

Τη χαρά της ζωής που σκοτώνουμε με τους προϋπολογισμούς, να την δεχτούμε
να έρθει αυτή, ανυπολόγιστη και ανυπόταχτη, μπροστά απ τη σκέψη.
Η χαρά της ζωής, όταν την αφήσουμε ανυπολόγιστη, ανεξέλεγκτη, χωρίς όνειρο, χωρίς ιδέα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς υποψία, τότε η χαρά της στιγμής γίνεται πηγή που τροφοδοτεί τη σκέψη. Χρειαζόμαστε ολική αλλαγή στοχασμού, ολική αλλαγή των εκφραστικών εργαλείων της ζωής. Και αυτή δεν μπορει να προέρθει απο το σύστημα, αλλά ούτε και απο την απλή αντίδραση στο σύστημα. Η αντίδραση αν και όποτε κατορθώνει να συγκλονίζει, συντηρεί το σύστημα, το ανασκευάζει ισχυρώτερο, δεν φέρνει αλλαγή στάσης. Ένα τρόπο σκέψης που να δέχεται να «γκρεμίζεται» η ίδια η γνώση του, χρειαζόμαστε. Συνάλληλοι μέσα απ ό,τι φέρνει το απροσδόκητο παρόν.
Στο τρόπο σκέψης που παράγεται απο τις σχέσεις, ο παλιός αλληλεξαρτάται απ τον νέο, ο δάσκαλος απ’ τον μαθητή, ο πολιτικός απ’ τον πολίτη, ο θεραπευτής από τον θεραπευόμενο. Ο ρόλλος του πρωταγωνιστή επιζεί στη βιομηχανία της διασκέδασης. Στο τρόπο σκέψης που παράγεται από τις σχέσεις, το ήδη υπάρχον, το παρελθόν, βρίσκει δύσκολα χώρο για να το παίζει αφέντης ή αρχηγός ή πατέρας. Δηλαδή ζόντας στο παρόν των σχέσεων, οπως συμβαίνει ήδη στα δίκτυα, τείνουμε να καταστρέφουμε την αυθεντία μας, το παρελθόν αναγεννάται , από τη χαρά της ανθρώπινης πράξης στις σχέσεις, που δίνει και παίρνει και δινει και παίρνει … παράγει το νόημα. Αυτή η πρακτική που περιγράφω, είναι η πρακτική που συμβαίνει στις πράξεις μας στο δίκτυο.
Οι πράξεις αυτές δεν έχουν προγραμματιστεί απο κανέναν, απλά παράγονται μέσα στις σχεσεις με την ανοιχτή ανεξέλεγκτη κοινότητα. «Εγώ», είναι άλλη μία σύνδεση μας. «Είμαι» σαν εργαλείο μιας ανοιχτής απροσδιόριστης κοινότητας, κανείς δεν είναι προσδιορίζεται ως «αρχή» της. Τον εαυτό τον εκθέτω στην απροσδιόριστη κοινότητα, δεν «ζώ» μόνο μέσα μου, σε μία κλειστή και επιλεγμένη γειτονιά. Η προσωπικότητα είναι εργαλείο για και από «αυτές» τις σχέσεις της. «Απομακρύνομαι», άλλοτε με πόνο άλλοτε με χαρά, απ τις ιδέες-φρούρια-όνειρα μου που έμαθα να κατασκευάζω για να «ζώ». Τείνω να καταστρέφω την αυθεντία μου. Δεν «έχω» ψυχή. Η ψυχή αποξενωνεται μεσ’ τα όνειρα της, αυτή έχει καταληφθεί εν αγνοία μου απ το χρήμα. Αναπόφευκτα, εκθέτω τον εαυτό μου δημόσια, από χαρά να καταστρέφεται η αυθεντία μου, απ τη καθημερινή ανυπόταχτη και απροσδιόριστη κριτική. Αναπόφευκτα είναι εργαλείο ο εαυτός «μου», με συμφέρει να μην ζει ονερικά κι εξαρτημένα απ τις ιδέες. Αναπόφευκτα σημαίνει πως έτσι συμβαίνει, εκτίθεμαι στήν ανυπόταχτη κριτική στα δίκτυα, δείτε πως πασχίζουν οι να συγκρατήσουν τις «αρχές» οι φονταμενταλιστές. Τη μιζέρια της αυθεντίας τη καταστρέφει η μεγάλη η χαρά να με ζώ απ τις σχέσεις.

————
το παραπάνω κείμενο είναι εξέλιξη ενός σχόλιου που έδωσα σε απάντηση στο:
http://dromos.iblogger.org/blog/?p=49
το ό,τι άφησα την αναφορά του σχολίου, είναι ακριβώς οτι το παραπάνω κείμενο και σκέψεις, δεν θα είχαν αναπτυχθεί αν δεν έδινα την οφειλόμενη προσοχή στο σχόλιο του δείμου, την οφειλόμενη προσοχή στον φίλο.

4 Σχόλια “η χαρά απ’ το δίκτυο καταστρέφει την αυθεντία”

 1. omadeon Says:

  Με τέτοιες επισημάνσεις δύσκολα θα «διαφωνήσει» κανείς. ΤΙ να διαφωνήσει δηλαδή? Να πει ότι δεν έχει παρατηρήσει όλα αυτά? Θα πει ψέμματα! Να πει ότι δεν τα καταλαβαίνει? Ε, αυτό δεν είναι διαφωνία! ΤΙ είναι διαφωνία, και ΤΙ συμφωνία, τέλος πάντων? Αφού δεν υπάρχει καν «απόλυτη θέση», ΠΩΣ μπορεί να υπάρξει «απόλυτη αντίθεση»? Δεν μιλάμε μέσα από γενικεύσεις (όπως λανθασμένα μπορεί μερικοί να προσάψουν στο κείμενό σου), μιλάμε ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Και τίποτε άλλο δεν μετράει, μπροστά στην εμπειρία μας.

  Καταλήγεις, λοιπόν, Δήμο:
  «Τη μιζέρια της αυθεντίας τη καταστρέφει η μεγάλη η χαρά να με ζώ απ τις σχέσεις».

  ΑΚΡΙΒΩΣ. Αν ζούσαμε σε ένα βουνό όλη μας τη ζωή και δεν έτυχε ποτέ να δούμε τρεχούμενο νερό (σε μία υποθετική ακραία κατάσταση) τότε… μόλις θα το βλέπαμε, ίσως και να τρέχαμε να το… πιούμε! Πολύ γρήγορα όμως θα καταλαβαίναμε ότι το νερό τρέχει άφθονο, και περιφρονεί ήρεμα και πεισματικά τους βλάκες που θέλουν να το πιούνε όλο, και… μάλιστα μόνοι τους! ΕΤΣΙ και η αυθεντία, η περιχαράκωση ενός «επιπέδου γνώσης», τάχα «ανώτερου», κ.ο.κ. είναι απόπειρα (αν όχι να πιούμε όλο το νερό μόνοι μας) τουλάχιστον να το ελέγξουμε, παίζοντας το ρόλο π.χ. του «νερουλά».
  (Και σε ένα παλιό χωριό χωρίς νερό, αναγκαίος ίσως ήταν, κάποτε, ο νερουλάς του χωριού).
  Ομως…
  Το μόνο που ίσως διαφωνήσω, τελικά, είναι το ότι «η ψυχή έχει καταληφθεί εν αγνοία μου από το χρήμα».

  Ο χρόνος δεν κοστίζει τίποτε, και όμως είναι ακριβός. Η χαριστικότητα του χρόνου μας, μέσα στο διαδίκτυο, δείχνει και μία νέα περιφρόνηση προς το χρήμα ΑΥΤΟ καθ’ εαυτό, μία τάση υγιούς προσανατολισμού στη δημιουργικότητα, αφού περισσότερο χρήμα σημαίνει -πρωτίστως- για πολλούς από εμάς περισσότερη τέχνη και επιστήμη, περισσότερη δημιουργικότητα, περισσότερη απόλαυση ΜΑΖΙ με τους άλλους, είτε σε παρέες είτε στο διαδίκτυο. Αν και τυχαίνει να είμαι τον τελευταίο καιρό αρκετά συχνά μπροστά σε υπολογιστή, τείνω να είμαι αφάνταστα εξωστρεφής, δοθείσης της ευκαιρίας. Και γνωρίζω όσο ποτέ άλλοτε, τώρα, όσα λες, για το ότι (π.χ.) «τείνω να καταστρέφω την αυθεντία μου». Βαθμιαία, μαθαίνοντας να ζω δημιουργικά και όχι καταναλωτικά, άλλαξε και η αντιμετώπιση της κάθε είδους συσσώρευσης. Το πρόβλημα είναι μόνο η οργάνωση και η ευκολότερη πρόσβαση στη Γνώση και στην Πληροφορία. Όλα τα άλλα προβλήματα λύνονται, γιατί η Γνώση (αργά ή γρήγορα) παράγει ΚΑΙ χρήματα. Και η γνώση της πεπερασμένης γνώσης, του ότι μιλάμε από σχετική και όχι απόλυτη γνώση κάθε στιγμή, είναι δυναμίτιδα που ανατινάζει κάθε φαντασίωση αυθεντίας. Γνωρίζω ίσον μοιράζομαι. Μοιράζομαι ίσον δεν γνωρίζω μόνο εγώ. Το ίδιο το «εγώ» είναι κατασκευασμένο μέσα σε τείχη στεγανότητας.

  Υλοποιούμε επιτέλους ένα όνειρο.

 2. dimos dimitriou Says:

  Μόνον όταν μοιράζομαι γνωρίζω. Το «εγώ» είναι ζωή κενή, χωρίς νόημα. :) Και ανάποδα, όταν νιώθω κενός για ακόμη μια φορά τη πάτησα και ξέμεινα μόνος. Κι όσα γνωρίζω, εγώ ο ξένος με μένα, συμβαίνουν μόνον όταν μοιράζομαι.

 3. blubrothers Says:

  Εξκιούσμη ΣΕΡ:ποιός βοηθά στον ερυθρό Σταυρό της Ελλάδος;
  ποιός στον ελεύθερο χρόνο του είναι σε μπάντα φιλαρμονικής;
  ποιός είναι μέλος της τοπικής χοροδίας;
  ποιός ψέλνει στη Εκκλησιά;
  ΠΟΙΌς ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ γιά τα φτωχά της γειτονιάς;κ.λ.π. και κ.λ.π.–
  Εάν κανείς τότε:δεν
  φταίνε τα κρσιά κυραγιώργαινα που ξύνισαν αλλά…..;;;;;

 4. dimos dimitriou Says:

  έτσι είναι blubrothers, τα κρασιά ξυνίζουν όταν δεν ενδιαφερόμαστε


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: