η ποιητική των δίκτυων μετατρέπει τη παραγωγή

Κυριακή, 23/12/07

mikropolitis, φωτο:κώστας μισάρης, επεξεργασία: δήμος δημητρίουσήμερα κατανοούμε πως, η αξία των μηνυμάτων εξαρτάται απο τους παραγωγούς τους,
και όχι απο τα μέσα που χρησιμοποιούνται. Δεν είναι τα μέσα που μιλάνε από μόνα τους:) αλλά οι άνθρωποι μεταξύ τους.

σάν μικροπωλητής στην Ερμού»
φωτογραφία του Κώστα Μισάρη
]

Ο κόσμος, εμείς απροσκλητα και ανεξέλεγκτα παράγουμε μια “νεα” χειραφετημένη γνώση, μια νέα, ανύποπτη και άγνωστη ως σήμερα, τεχνολογία στοχασμού. Η νεα κοινόχρηστη μας γνώση, παράγεται από την οποιαδήποτε απρόβλεπτα. Χαοτική γνώση? Όχι! :). Μπρός στις γνώμες που εμφανίζονται σα νέφος εδώ κι εκεί απρόβλεπτα, μας δημιουργείται αντίληψη χάους, όταν τη γνώση δεν την αποδεχόμαστε σαν ένα ζωντανό αυτορυθμιζόμενο οργανισμό αλλά, όταν απο τη γνώση επιζητούμε να έχουμε μιά τεχνολογία για να διαχειριζόμαστε τη ισχύ (του χρήματος και της εξουσίας). Όταν σαν διαχειριστές, για να εκμεταλευτούμε τη γνώση, κοιτάμε αναπόδραστα να ποδηγετούμε τη παραγωγή της, οτιδήποτε ξεφεύγει από τον έλεγχο το αποκαλούμε χάος και τρόμο.
Η παραγωγή γνώσης, σαν τη σημερινή, εκφράζεται απο ένα νέφος από ανθρώπινους πόρους οι οποίοι απαιτούν να ξεδιπλώνονται έξω απ τις τεχνολογίες ελέγχου της ψυχής. Όπως συμβαίνει στο διαδίκτυο. Είτε ανώνυμα (ως επι το πλείστον), είτε επώνυμα. Τι σημασία έχει? Οι εργαζόμενοι για να διαχέουν τη γνώση τους κρύβουν τη ταυτότητα τους για να μην απολυθούν. Η πληροφορία που ανταλάσσεται μεταξύ μας όπως στο διαδίκτυο, παράγει μια νέα «ανθρώπινη-ανθρώπινη» γνώση αμοιβαιότητας εναντίον των τεχνολογιών διαχείρισης της ψυχής. Καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές έννοιες επανέρχονται απρόσκλητα και με επιμονή στο προσκήνιο. Τα προϊόντα κατανάλωσης που παράγονται με το χρήμα, στο διαδίκτυο μετατρέπονται σε μορφές γνώσης επειδή ανακυκλώνονται σαν κοινές πληροφορίες. Και ο μηχανισμός (της απρόβλεπτης επικοινωνίας υποθέτω πως) στοχεύει στο να μετατρέπονται οι κλειστές τεχνολογίες διαχείρισης της ψυχής, σε ανοιχτές τεχνολογίες στοχασμού ισότιμων πολιτών.

σάν μικροπωλητής στην Ερμού» ιδέα φωτογράφισης και φωτογραφία του Κώστα Μισάρη http://kostasmisaris.com/,
επεξεργασία δική μου)

Μοτέρ:

τη χαρά να αποδεσμεύουμε
ανεξέλεγκτη αναμεταξύ μας
για να παράγουμε ανοιχτό τόπο
για να πιάνουμε τόπο
—————
37°58’39.08″N, 23°43’51.88″E

One Response to “η ποιητική των δίκτυων μετατρέπει τη παραγωγή”

 1. omadeon Says:

  Καλή χρονιά Δήμο! Βλέπω επανέρχεσαι δριμύτερος! :)

  Το ιστολόγιό σου το έβαλα στο καινούργιο ευρετήριο «μπλογκ για το Web 3.0», διότι πραγματικά όσα γράφεις έχουν τεράστια σχέση με το μέλλον του διαδικτύου.

  Οι φιλοσοφικές διαπιστώσεις αυτού εδώ του ποστ, για παράδειγμα, επιβεβαιώνονται και στην πράξη από τη έρευνα στον Κοινωνικό Ιστό και στο Web 2.0

  Ο ερχομός του Web 3.0 ή Σημασιολογικού Ιστού θα δώσει πρόσθετη ενίσχυση στις κατευθύνσεις που επισημαίνεις, αφού θα αποτελέσει πραγματική Ενοποίηση της Γνώσης σε πλανητικό επίπεδο, με τον Άνθρωπο περισσότερο από ποτέ άλλοτε σε κεντρικό ρόλο, αφού το δίκτυο θα μιλάει τη δική του γλώσσα, και θα απαντάει σε ερωτήσεις Ουσίας αντί σε τυφλές μηχανικές αναζητήσεις.

  Πραγματικά είναι σπάνιες οι φορές που εκφράζονται απόψεις σαν τις δικές σου, γιατί οι μεν τεχνοκράτες δεν είναι τόσο πολιτικά και φιλοσοφικά υποψιασμένοι, ενώ οι πολιτικοποιημένοι με φιλοσοφικές ανησυχίες πολύ συχνά δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία των δικτύων και δυσκολεύονται σχεδόν πάντα να διαπιστώσουν τις άμεσες πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της ΘΕΤΙΚΗΣ της πλευράς (ενώ ασχολούνται με τις αρνητικές, μονομερώς).

  Σήμερα ανατέλλει η εποχή που (όπως λέει κι ο εφευρέτης του Web, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι σε συνεντεύξεις του) το διαδίκτυο ανάγεται στους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν και στις δικτυώσεις ανάμεσά τους.

  Αύριο, θα έρθει η εποχή που το διαδίκτυο είναι καθαρά συλλογικό μέσο, άμεσου διαλόγου, όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων αλλά και μεταξύ των ανθρώπων και της άπειρης συσσωρευμένης γνώσης, για πρώτη φορά προσβάσιμης χωρίς άχρηστη πλεονάζουσα πληροφορία και μηχανιστική βλακεία.

  Τα λέμε!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: