παραμένουμε στα ίδια μοτίβα

Τετάρτη, 26/03/08

Α.
κάποτε τα οράματα στην ίδια γλώσσα υφαίνανε τη ψυχή και το έξω σύστημα –
τα όνειρα στη γλώσσα γεννούν πολ�μουςπ. ντέλλα φραντσέσκα, 1466, το όνειρο του κωσταντίνου – Μετά, ήταν το σύστημα που καθόριζε τη ψυχή.

Β.
καλησπέρα σίλια :-)
ως φαίνεται κι όπως ένιωσα απ το ωραίο κείμενό σου, έχουμε ακόμη πάρα πολυ δρόμο για να αρχίσουμε να μη νιώθουμε πια οτι υπάρχουν ξένοι γύρω μας στην ελλάδα.
Παίζουμε ακόμα σήμερα εγκλωβισμένοι σα παρανοϊκοί μέσα σε παιχνίδια στημένα για εξουσία. Αν δεν κυριαρχεί ένας και μόνος τρόπος σκέψης, ο “δικός μας” τρόπος … αν δεν περάσει το δικό μας, πάει, χανόμαστε σαν κοινωνία.

Μ’ αυτά που γράφεις, είδα τις εμμονές στις οποίες μένει ριζωμένη η σημερινή ελληνική κοινωνία μας.
Συνεχίζουμε σήμερα στα ίδια μοτίβα του τότε, με τον ίδιο τρόπο οργανώνουμε τις πληροφορίες, συνεχίζουμε να αναμασιώμαστε να συμμετέχουμε στο φόβο.

ελπιζω να μου επίτρεπεις να κάνω μια παραλλάγη στο κείμενο σου, για να να δείξω τι διάβασα:
» … θα πρέπει να ‘ταν πολύ τρομοκρατημένοι οι δάσκαλοί μας – πως νά μην ήταν τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι? 1961, οι δημόσιοι υπάλληλοι ζούσαν μέσ στη παράνοια που γεννά ο τρόμος μιας δυσμενούς μετάθεσης ή της απόλυσης ή «περάστε απο το τμήμα δια υπόθεσιν σας» ή και της φυλακής. Και μάλιστα εδώ τώρα για ένα ζήτημα εθνικών συμβόλων; – για το ποιος θα “κρατούσε” την Σημαία στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου … Η κόρη του … “Ρώσου” ; ή ο γιος του …. Ταγματάρχη του ΕΛΑΣ ; … Έστειλαν τον Λάμπρο , το … ρουφιανάκι της τάξης μας να μας βρεί , …»
Ο τρομοκρατημένος σχίζεται στα δύο, μπρος στις καταστολές των ισχυρών συμπεριφέρεται υποτακτικά και στους ανίσχυρους ξεσπάει νιώθει πανίσχυρος, φέρεται άνισα, με ωμότητα έως και βίαια.

έγραψες : «Αυτό το κείμενο το αφιερώνω :
Σε κάθε άνθρωπο , που ένοιωσε ή νοιώθει “ξένος” μέσα σ’ αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα
»
Είμαστε ακόμη παγιδευμένοι με εμμονές στα παιχνίδια : «κυρίαρχη, μία ιδέα». Τους διαφορετικούς με μας συνεχίζουμε να τους αντιμετωπίζουμε σαν «αντίπαλους», ΔΕΝ τους αντιμετωπίζουμε σαν ομότιμους στο κοινό τραπέζι όπου, δικτυώνονται διαφορετικές απόψεις.
Χρειαζόμαστε δουλειές μέχρι να φτιάξουμε αυτό που απαιτούμε, να μην εξυπηρετούμε -μέσα σε νευρώσεις και ψυχώσεις- τα όνειρα του «δίκαιου των ισχυρών». Τις παγίδες της ισχύος αρχίζουμε να τίς βλέπουμε, όταν τροφοδοτούμαστε με τις απόψεις όλων μας ομότιμα – άσχετα με το τι εκπροσωπούν και τί εκφράζουν.

Το παραπάνω ξεκίνησε σα σχόλιο [ Μάρτιος 24 , 2008 at 07:03:44 p03 ] στο κείμενο «κάτι … μαγικό» της 24 / 3 / 2008 στο μπλογκ http://silia.wordpress.com/ και έδω έκανα μερικές αλλαγές & πρόσθεσα 5-6 προτάσεις.
Ακολούθησε μια απάντηση από τη σίλια [ Μάρτιος 25 , 2008 at 07:03:57 p03 ] όπου μεταξύ άλλων:

«…
Ποτέ δεν σταματήσαμε αυτά τα … μοτίβα .. Ίσως να τους αλλάξαμε όνομα , να τα … επιχρίσαμε , να τα … μασκαρέψαμε να τα … ρετουσάραμε , να τα …αρωματίσαμε … αλλά στην ουσία είναι ένα και το αυτό … Συνεχίζουμε να κρατάμε αποστάσεις και τις πόρτες κλειστές στους “ξένους” με εμάς . Δυσπιστούμε με τον μετανάστη , θωρακίζουμε τα σπίτια μας φοβούμενοι μην μπει κανένας “Αλβανός” (= κλέφτης) , δεν θα βάζαμε με τίποτα στην δούλεψή μας έναν έστω και …πρώην τοξικομανή , δεν θέλουμε για παρέα των παιδιών μας ένα ομοφυλόφιλο παιδί … και ακόμη και αν ο προσδιορισμός καταγωγής “Ρωσίδα” , δεν αποτελεί πλέον βρισιά , αποτελεί τις περισσότερες φορές κάτι ακόμα χειρότερο : Λοιδωρία .
Ούτε ένα βήμα μπροστα … για να μην αναφερθώ για όλες αυτές τις γελοιότητες (επιεικής όρος) για το … ποιος θα κρατήσει την Σημαία και αν έχει Ελληνική παιδεία , συνείδηση , υπηκοότητα , DNA , και … αγάπη γι αυτόν τον τόπο ….
… «

One Response to “παραμένουμε στα ίδια μοτίβα”


  1. […] έκφραση δεν ακούγεται – αδιέξοδο αποξενωμένη ζωή. [παραμένουμε στα ίδια μοτίβα] Η ίδια γλώσσα συνεχίζει να διασωληνώνεται σαν […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: